Războiul din Ucraina își face simțite efectele și pe piața fructelor de pădure. Afectarea relațiilor economice cu Rusia a însemnat pentru producătorii de „pomușoare” din Republica Moldova pierderea unei piețe importante, care absorbea aproximativ 80% din producția de afine, coacăze, zmeură, mure și căpșuni.
Producătorii precum Dorin Tofan, din Nisporeni, declară că pentru acest an soluțiile vor consta în orientarea exportului către alte piețe și în direcționarea unei părți mai mari din producție către procesatorii locali, pentru obținerea de produse derivate, mai puțin perisabile. Este o turnură nefericită pentru un sector care înregistrase o creștere spectaculoasă începând cu 2018. La acel moment, conform analiștilor de la EastFruit, veniturile exportatorilor moldoveni de fructe de pădure proaspete, obţinute din livrările către Rusia crescuseră cu 84% față de anul 2017,iar volumul exporturilor crescuse cu 88% - până la 3,1 mii tone.
Rămâne de văzut în ce măsură această stare de fapt va influența și volumele de fructe de pădure tranzacționate pe piața din România, precum și prețurile de achiziție de la producători în sezonul 2022.
Noi respectăm natura și am adoptat o alternativă mai puțin profitabilă, dar mai responsabilă, la agricultura industrială.
La poalele munților Făgăraș, pe o vale cu sol fertil, apă curată și soare din belșug. Valea Berivoi face parte din rețeaua europeană de zone naturale protejate Natura 2000.
Portofoliul nostru de clienți fideli include supermarketuri, procesatori, magazine de proximitate și cumpărători direcți. Numitorul comun pentru această clientelă variată este interesul pentru fructe de calitate, cultivate natural, fără pesticide și alte substanțe periculoase.
Credem că hrana sănătoasă, aerul curat și zâmbetele sunt cel mai bun regim pentru un stil de viață sănătos. Porțile fermei sunt deschise pentru cei care doresc să vadă îndeaproape cum se cultivă fructele de pădure ecologice și mai ales cât de gustoase sunt.
La ferma Racoviță cultivăm o mare varietate de afine. Soiurile alese de noi sunt adaptate condițiilor climatice și de sol de pe valea Berivoi și oferă fructe ferme, cu gust plăcut, dulce-acrișor. Recoltarea începe cu soiurile timpurii (Duke, Early Blue) încă din luna iunie și continuă cu soiuri medii (Torro, Coville, Blue Ray, Darrow) în iulie și august, apoi se încheie în septembrie, când rodesc soiurile târzii precum Elliot. Recomandăm afinele de cultură bio în special pentru consumul în stare proaspătă, ca desert sau gustare.
Pe lângă afinele de cultură, la ferma noastră veți găsi și afine din flora spontană, colectate din munții Făgăraș. Acestea au un gust diferit și o aromă mai intensă decât cele de cultură, dar sunt mai puțin apreciate ca desert. Din acest motiv, sunt destinate în special procesării, în combinație cu cele de cultură, pentru a oferi gemurilor și siropurilor culoarea specifică.
Cultura noastră de zmeură ecologică este alcătuită dintr-un mix de soiuri autohtone și de import, perfect adaptate zonei noastre.
Până în 2017 am cultivat exclusiv soiuri autohtone de zmeură, precum Cayuga și Latham. Fructele obținute sunt de dimensiuni medii și se remarcă prin culoarea intensă și aroma specifică, foarte asemănătoare cu cea a zmeurei din flora spontană. La fel ca zmeura de pădure, aceste fructe sunt foarte perisabile și le recomandăm în special pentru procesare. Clienții noștri (de la mari procesatori până la gospodine) s-au declarat încântați de culoarea și aroma siropurilor și dulcețurilor obținute din această zmeură.
Începând din 2017, am introdus soiuri noi, adaptate cerințelor consumatorilor moderni. Acestea oferă fructe mari, ferme, avânt culoare intensă și aromă plăcută. Sunt preferate de consumatori ca desert și ca decor pentru diverse preparate și se remarcă prin perisabilitatea mult mai scăzută.
Ne pare rau, momentan nu s-a putut realiza conexiunea cu baza de date a blogului nostru!
Va rugam reveniti!